fbpx

Trogen kund köper ny Opel i 90-årspresent

Harry ”Hajpan” Persson och Mikael Longnell, bilförsäljare på Gustaf E Bil i Vara vid leverans av nya bilen.

Harry ”Hajpan” Persson 90 år – en av företagets (och Opels?) trognaste kunder.

I januari 2018 fyller Harry Persson 90 år men det är med smeknamnet Hajpan de flesta Varaborna känner honom. Att fylla 90 år är nog så stort men att fylla 90 år i kombination med den form som Hajpan besitter är mer än beundransvärt. Uppvuxen som en av tolv i syskonskaran har han tagit vara på drivkraften och arbetsviljan.

Tog körkort gjorde han så sent som 1970 vid 42 års ålder och första bilen, en Opel Rekord, köpte Hajpan på Torsgatan i Vara till sin son året innan. Därefter har han bytt/köpt bil i genomsnitt vartannat år. På frågan varför han bytt bil så ofta så svarar han med ett leende: ”Rent dårskap. Möjligen att min fru kunde hindra mig någon gång. I några dagar…”.

Sedan första bilen har han köpt drygt 20 personbilar och förutom ögonstenen, en Saab 9-5, så har det varit uteslutande Opel. Utöver det tillkommer målarbilarna som har blivit ca 12-13 st genom åren. Han erkänner att han köpt samma modell och färg på en ny bil för att inte Varaborna ska se att han bytt. Igen. Vågar man påstå att Harry är Opels mest hängivna Opelägare?

 

Så vad är nyckeln till att vara i mental och fysisk toppform vid 90-års ålder?

Ja, inte är det att ligga på latsidan i alla fall, det kan vi vara överens om efter försök att få ihop Hajpans arbetslivserfarenhet i ett CV. Eftersom han var tidningsbud på cykel i 20 år så kanske en viss grund till kondition ligger där. Dock gjordes detta parallellt med annat arbete då han var anställd som sättare och tryckare på Jönssons Tryckeri samt frilansade som brandman (37 år) och på ambulansen (25 år). Som om inte det vore nog, så jobbar han numera med att måla och tapetsera, som han gjort de sista 50 åren…

Kombinationen av arbete och kunskaperna har visat sig vara användbara, berättade han, när olyckan var framme vid en krock 1989. Med sina sjukvårdskunskaper kunde Hajpan hjälpa till vid olycksplatsen på övriga inblandade, själv klarade han sig med en stor hink vit färg över sig och en krockad bil. Istället för att få skjuts hem så valde han istället att gå för att inte smutsa ner någon bil med vit målarfärg.

Är det någon som vill höra roliga och tokiga anekdoter från trakten så är det bara att besöka Conditori Nordpolen i Vara kl 10 varje lördag och tjuvlyssna. Det är då vännerna träffas och dryftar ditt och datt och har så gjort i många år.

I 90-årspresent köpte Hajpan en ny röd Opel Astra till sig själv, bra val av present säger vi!

Från Gustaf  E Bil vill vi säga ett stort tack till Hajpan för allt förtroende under alla dessa år och alla bilaffärer. Framförallt att varmt grattis på 90-årsdagen i januari!

Bengt-Olof Carlsson, Bilmarknadschef på Gustaf E Bil, började i företaget året efter att Hajpan köpte sin första bil. Fr. vä: Bengt-Olof ”Bengan” Carlsson, Harry ”Hajpan” Persson och Mikael Longnell.

 

 

 

Text och foto: Mari von Sivers Furhoff, Gustaf E Bil

Skrivet den: 2017-12-14